2012.09.03 A Mikó-ügy az Európai Néppárt politikai közgyűlésén

Ülésezett az Európai Néppárt politikai közgyűlése szeptember 3-án Brüsszelben. Az Romániai Magyar Demokrata Szövetség nevében az eseményen Winkler Gyula, európai parlamenti képviselő, Vincze Lóránt, nemzetközi titkár, valamint Korodi Attila parlamenti képviselő vett részt. Utóbbi a Szövetség nevében fel is szólalt.

tovább
2012.09.01 ELJÖTT AZ IGAZSÁG NAPJA – Több mint 25 000 magyar tiltakozott a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium előtt

 

Erdély valamennyi megyéjéből, a határon túli magyar régiókból és Magyarországról jött tiltakozók közel huszonötezres tömege fejezte ki az igazságtalansággal szembeni egyet nem értését és szolidaritását az igazságért harcolókkal Sepsiszentgyörgyön, szeptember 1-jén, az Igazság Napján.

A történelmi egyházak és politikai szervezetek képviselői, valamint a felszólaló civilek egybehangzó tiltakozó beszédekben, könyörgésekben és kiáltványban fogalmazták meg: a magyar közösség megvédi jogos tulajdonát, a Székely Mikó Kollégium épülete pedig szimbólumértékű ebben a törekvésében. A tiltakozást az RMDSZ és az Erdélyi Református Egyházkerület szervezte meg.

tovább
2012.09.03 Élőláncot alkottak az olasztelekiek Markó Attila körül

Hagyományosan minden évben szeptember első hétvégéjén gyűlnek össze az erdővidéki Olasztelek szülöttei, ez az esemény idén épp az Igazság Napjával esett egybe. Ennek apropóján a kis erdővidéki faluközösség református lelkészi hivatala úgy gondolta, hogy – ahogy fogalmaztak – „ez az alkalom épp megfelelő arra, hogy Markó Attila nagyapjának szülőfaluja kezet nyújtson leszármazottjának”. 

tovább
2012.08.31 Az Igazság Napja - program és hasznos tudnivalók

Sepsiszentgyörgyön szeptember elsején, szombaton fél 12-kor megszólalnak a város harangjai, a hívek a saját felekezetük temploma előtt közös imát mondanak, majd onnan felvonulnak a Székely Mikó Kollégium elé, ahol 12-kor kezdődik a rendezvény.

tovább
2012.08.28 Húszezer résztvevőre számítanak az Igazság Napján

Uram, hallgasd meg igaz ügyemet, figyelj esedezésemre! Ügyelj imádságomra, mert ajkam nem csalárd./ Tőled jön felmentő ítéletem, hiszen látja szemed az igazságot” –  a Zsoltárok Könyve 17. zsoltárának  első két versszakát választották a szeptember elsejei Igazság Napjának mottójául, mondta el kedden a sajtó képviselőinek Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspök-helyettese és Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, kiemelve, hogy arra kérnek mindenkit, hozzák magukkal akár a Bibliát, akár egy más, számukra kedves könyvüket a tiltakozó megmozdulásra. Az Igazság Napja szervezői elmondták, a visszajelzések alapján húszezer résztvevőre számítanak szombaton.

tovább
2012.08.26 Szolidarizáló fiatalok - a Mikó-ügy a Félsziget Fesztiválon

Rendhagyó beszélgetésre került sor szombaton délután a marosvásárhelyi Félsziget Fesztiválon. A MIÉRT – sátorban összegyűlt fiatalok a Mikó-ügy hátteréről és lehetséges következményeiről tudtak meg részleteket azon a beszélgetésen, amelyen Kelemen Hunor szövetségi elnök és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester válaszoltak Kelemen Attila, a Transindex kiadójának kérdéseire.

tovább
2012.08.24 A Mikó-ügy Szatmárnémetiben és Nagykárolyban

A Partiumi Magyar Napokon és a Nagykároly Napokon folytatódik az aláírásgyűjtés.

tovább
2012.08.22 A Romániai Magyar Demokrata Szövetség felhívása az Igazság Napjára

"Az ember kötelessége, hogy a maga népét szolgálja. Aki ez alól kihúzza magát, az a népe árulója." Kós Károly

tovább
2012.08.22 A Mikó-ügy a Félszigeten

Erdély legnagyobb zenei fesztiválján folytatódik az aláírásgyűjtés, a www.13020.ro szervezőcsapata önkéntesek segítségével gyűjt támogató aláírásokat.

tovább
2012.08.19 A Mikó-ügy a magyarok közös ügye - Kerekasztal-beszélgetés Kolozsvárott

Romániában 2012-ben a jogállamiság vereséget szenvedett – hangzott el a Három év börtön. Miért? című kerekasztal-beszélgetésen, amelyre szombaton került sor a kolozsvári Minerva Házban. A Mikó-ügy hátterét taglaló, annak részleteit feltáró esemény meghívottja volt Borbély László, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikai alelnöke, Markó Attila államtitkár, Marosán Tamás jogász, valamint Bányai József ügyvéd. A Minerva Alapítvány és a Kós Károly Akadémia közös szervezésében zajló kerekasztal-beszélgetés házigazdája Tibori-Szabó Zoltán publicista volt.

tovább