2012.08.28

Húszezer résztvevőre számítanak az Igazság NapjánUram, hallgasd meg igaz ügyemet, figyelj esedezésemre! Ügyelj imádságomra, mert ajkam nem csalárd./ Tőled jön felmentő ítéletem, hiszen látja szemed az igazságot” –  a Zsoltárok Könyve 17. zsoltárának  első két versszakát választották a szeptember elsejei Igazság Napjának mottójául, mondta el kedden a sajtó képviselőinek Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspök-helyettese és Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, kiemelve, hogy arra kérnek mindenkit, hozzák magukkal akár a Bibliát, akár egy más, számukra kedves könyvüket a tiltakozó megmozdulásra. Az Igazság Napja szervezői elmondták, a visszajelzések alapján húszezer résztvevőre számítanak szombaton.

Azért az Igazság Napja szeptember elseje, mert sok minden beleérthető ebbe a kifejezésbe, akár az elmúlt 50-100 év sérelme, fájdalma, igazságtalansága is belefér, mindezek mellett mégis a Székely Mikó Kollégiumra kell összpontosítani, hívta fel a figyelmet a püspök-helyettes. „Ez egy olyan történet, amelyet nem lehet tolerálni, hiszen az életünkre megy ki a játék. A szeptember elsejei megmozdulást az egyház kezdeményezte karöltve az RMDSZ-szel, hiszen tisztségviselőinket (Markó Attila RMDSZ-es államtitkárról és Marosán Tamás, az Erdélyi Református Egyházkerület jogászáról van szó - szerk. megj.) ítélték el. Meghívtuk a történelmi egyházakat, minden olyan politikai és civil szervezetet, amelyek az ügy mellett állnak. Szeretnénk, ha ez a nap ténylegesen erről szólna és más téma nem vinné el a figyelmet a Mikó-ügyről. A többségi hatalomnak látnia kell, hogy nem lehet minket eltéríteni, vannak közös ügyeink, amelyekben nem alkuszunk” – hangsúlyozta Kató Béla.  “Húszezer résztvevőre számítunk szombaton, a visszajelzések alapján elsősorban a székelyföldieket és a sepsiszentgyörgyieket mozgatja meg ez az ügy. Sokszor bebizonyítottuk, hogy tudunk rendbontás és szemetelés nélkül, méltósággal ünnepelni, bízom abban, hogy ez szombaton is így lesz” – tette hozzá a püspök-helyettes. Ahogy közeledik a szeptember elseje, egyre több ember ingerküszöbét éri el a Mikó-ügy, véli Antal Árpád András polgármester. “Gondoljanak arra, mi történne, ha kapnának egy levelet, hogy három évre börtönbe kell vonulniuk, miközben tudják, hogy csak becsülettel végezték munkájukat. Gondolják végig, hogy ez milyen mértékben változtatná meg az életüket, családjuk, barátaik életét” – mutatott rá Antal Árpád András a Mikó-ügyben hozott alapfokú ítélet abszurditására. Sepsiszentgyörgy polgármestere a katalán nemzet példás kiállását említette: “A madridi parlament hozott egy határozatot, amelyben kimondta: nem létezik a katalán nemzet. Ekkor tízezrek vonultak fel azzal a felirattal, hogy mi vagyunk az a nemzet, amely nem létezik. Most nekünk kell megmutatnunk közösségünk erejét” – fordult felhívással a magyar közösséghez Antal Árpád András.

Szombaton fél 12-kor minden sepsiszentgyörgyi templom harangja megszólal, mindenki a maga templománál gyülekezik (sepsiszentgyörgyiek esetében – szerk. megj), onnan vonulnak fel a Székely Mikó Kollégium épületénél elhelyezett színpadhoz, tájékoztattak a szervezők. Sepsiszentgyörgy polgármestere a város lakóinak megértését kérte, hiszen pénteken és szombaton forgalmi torlódásra lehet számítani, elsősorban az Állomás negyed, a Csíki utca és a Kós Károly utca felől. “Bízom benne, hogy nem lesz rendbontás vagy provokáció, és hogy minden sepsiszentgyörgyi részt vesz az Igazság napján” – hangsúlyozta Antal Árpád András.