2012.09.03

A Mikó-ügy az Európai Néppárt politikai közgyűlésénÜlésezett az Európai Néppárt politikai közgyűlése szeptember 3-án Brüsszelben. Az Romániai Magyar Demokrata Szövetség nevében az eseményen Winkler Gyula, európai parlamenti képviselő, Vincze Lóránt, nemzetközi titkár, valamint Korodi Attila parlamenti képviselő vett részt. Utóbbi a Szövetség nevében fel is szólalt.

Korodi kitért az elmúlt hónapokban kialakult politikai helyzetre. Elmondta, a történteket a demokrácia elleni támadásként értékeli, és hangsúlyozta, az RMDSZ mindvégig a demokrácia és a stabilitás mellett tette le voksát. Kiemelte, a romániai politikai pártok el kell érjék azt a pontot, amikor mindannyian egyetértenek abban, hogy alkotmányreformra van szükség, mert a jelenlegi alkotmány sokmindenben nem egyértelmű. Példaként az elnöki hivatal, a kormány, a parlament és az alkotmánybíróság közötti viszonyt hozta fel.

Továbbá felszólalásában a parlamenti képviselő ismertette az ülés résztvevőivel a Mikó-ügyet. Beszélt a 2002-es döntésről, amelynek értelmében az ingatlant visszaadták jogos tulajdonosának, a református egyháznak. Kitért arra, hogy most a bíróság úgy döntött, visszahelyezi az épületet az állam tulajdonába, továbbá az ingatlan visszaadásáról döntő bizottság három tagja közül kettőt – Markó Attilát és Marosán Tamást – első fokon három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Elmondta, a romániai magyar közösség felemelte hangját az igazságtalanság ellen, szeptember 1-jén, az Igazság Napján mintegy 30.000 ember tiltakozott Sepsiszentgyörgyön. A romániai magyarság körében olyan fokú szolidaritás és felháborodás alakult ki az ügy kapcsán, amelyre nem volt példa, amióta a kommunizmus véget ért – mondta Korodi. A tiltakozó eseményen a résztvevők az államosított ingatlanok törvényes visszaadását követelték, illetve annak  betartását, amit Románia az Európai Unióhoz való csatlakozásakor ebben a tekintetben vállalt.

Korodi Attila azt is elmondta, az RMDSZ nem ért egyet az Európai Bizottság azon kijelentésével, miszerint csak az államelnök iránti támadások fenyegetik Romániában a demokráciát. Az ingatlanvisszaadások kapcsán történő dolgok legalább annyira veszélyeztetik országunk demokráciáját. Nem értünk egyet Viviane Reding európai biztos azon nyilatkozatával sem, hogy ez az ország belügye. Ingatlanjaink évszázadok óta közösségünk tulajdonában, a mi tulajdonunkban voltak, ükapáink, ükanyáink építették őket. Ehhez hasonló bírósági döntésekkel nagyszüleink találkoztak az 50-es években. A romániai magyarság nem az igazságszolgáltatásba próbál beleszólni, hanem jogos tulajdona mellett emel szót – szögezte le végezetül a képviselő.


Winkler: Kelet-Európában se merüljön fel a magántulajdon elidegenítése - Felszólalás az Európai Néppárt brüsszeli közgyűlésén

Nyugat-Európában a tulajdonok elidegenítése fel sem merülhet, sajnos azonban Délkelet-Európában még bármi megtörténhet – jelentette ki Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője a romániai helyzetről kialakult vita kapcsán az Európai Néppárt brüsszeli közgyűlésén. A Mikó-ügyben nem csak egy személyt ért igazságtalanságért, hanem a közösség és a református egyház magántulajdonhoz való jogáért kell szót emelni. Ezért vetette fel az RMDSZ az Európai Néppártban ezt a kérdést, ehhez kéri az alakulat és a testvérpártok támogatását.

Winkler Gyula az egynapos ülés délutánján tett felszólalásában hangsúlyozta, ismét látnunk kell, hogy Európa halasztja a szembenézést a kisebbségi kérdéssel, holott a Nyugat-Balkán csatlakozási törekvései kapcsán hamarosan válaszokat kell adni. Ezzel az RMDSZ európai parlamenti képviselője arra az európai álláspontra utalt, amely az Európai Szerződések mögő bújva az országok belügyének minősíti a kisebbségi jogkövetelést.

Az európai parlamenti képviselő szerint a szerződéseket vagy az adott országok alkotmányát természetesen be kell tartani, de politikusokként célul tűzhetjük ki ezen szabályok megreformálását, többek között a kisebbségi kérdésben. A romániai helyzetre utalva Winkler Gyula elmondta, nyugati szemmel azt is nehéz megérteni, ami a Romániában az elmúlt két-három hónapban történt, sokan elfelejtik, hogy az országnak a kommunista évtizedek súlyos örökségével kellett szembenéznie – fogalmazott Winkler Gyula Brüsszelben, az Európai Néppárt Politika Közgyűlésén.

Az ülésen az RMDSZ-t Korodi Attila képviselő, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő és Vincze Loránt nemzetközi kapcsolatokért felelős titkár képviselik.